Avicii overleden

Avicci overleden

Vrijdag is DJ Avicii, overleden. Tim Bergling, de echte naam van de Zweedse dj-producer, werd dood aangetroffen in de stad Muscat in Oman. De doodsoorzaak is nog onbekend. Avicii werd 28 jaar.

Bergling was misschien wel de meest succesvolle dj-producer uit de edm-hoek (electronic dance music). Een dancegenre dat vaak wordt verguisd om zijn simplistische muzikaliteit en zijn hang naar sonisch effectbejag. Wat Avicii anders maakte dan de meeste van zijn collega’s was dat hij ook een goed oor had voor goed in het gehoor liggende, opbeurende popmuziek; de soort die je na een half keer horen al meezingt. Refrein, couplet, refrein een dancebeat eronder. En altijd die ongecompliceerde, op de tel stampende bassdrum.

EEN GRAAG GEZIENE GAST OP FESTIVALS
Avicii grossierde in hits. Waiting For Love, Stories, Without You; allemaal haalden ze de bovenste regionen van de internationale hitlijsten. Op zijn 18de knutselde Bergling al dancenummers in elkaar en gooide hij die online. De Nederlandse trancegod Tiësto pikte wat van Berglings werk op. Hij bracht hem in contact met dancemanager Ash Pournouri. Met zijn single Levels raakte Avicii in 2011 bij het grote publiek bekend en rook hij voor het eerst aan de internationale hitlijsten. Het daaropvolgende jaar ging hij een samenwerking aan met de commercieelste danceproducer van dat moment, David Guetta. Hun gezamenlijke single Sunshine werd meteen genomineerd voor een Grammy.

Bron: Volkskrant